Lausanne 1

Lausanne 8 april 2003

 

Hej Alla!

Nu har jag varit i Schweiz i en hel vecka och det är dags att sammanfatta allt som hänt:

 

Resan ner gick utan problem med direktflyg mellan Arlanda och Genève. Avskedskommittén bestod av Lotta och Arvid (7 mån) och då 50% kunde vinka hejdå kändes det verkligen att jag lämnade Sverige. Planet jag flög med var ett mindre plan och man fick själv ta sig ut till planet till fots och det ”härliga”, svenska marsvädret var det sista jag märkte av Sverige. Dryga tre timmar senare kliver jag ut i kvällsolen och den milda vårbrisen (ca 14 grader) på Genèves flygplats. Härligt!

 

Men det var förstås inte de blommande träden, den varma luften och alla blommor på marken som var det trevligaste med att komma till Schweiz utan det var förstås att träffa Erik igen! För er som eventuellt undrar så ser han ut precis som vanligt (möjligtvis lite snyggare J) och pratar inte franska eller röker som de flesta andra här. Första kvällen tillbringades hemma hos en kollega till Erik då vi inte fick nycklarna till lägenheten förrän på tisdagsmorgonen 1 april.

 

Jag fick alltså se mitt nya hem på tisdagsmorgonen klockan 9.30. En nyligen renoverad trerummare på andra våningen i ett trevåningshus. Eftersom Erik hade varit lite vag vad det gällde golvmaterial, färger osv. var jag lite nervös men lägenheten var jättefin. Ljus och fräsch med stor diskmaskin, keramikhäll, vägghängd toa och handfat i badrummet m.m. På morgonen då vi kom dit skulle vi träffa de tidigare hyresgästerna (som hade nycklarna) samt hyresvärden som skulle inspektera lägenheten. Denna inspektion var väldigt grundlig och inspektorn noterade allt som fanns vilket var lite läskigt för nu känns det som om varenda litet spikhål kommer att kosta oss när vi flyttar härifrån. Min andra natt i Schweiz tillbringades på en uppblåsbar madrass utan täcke eller kuddar i vårt nya hem. Trots att vi var två personer på en mycket liten madrass så lyckades vi frysa som hundar med bara ett påslakan över oss.

 

På onsdagen kom flyttbilen. Vilken chock!! Jag, som trodde att jag rensat och slängt så mycket samt lämpat över massor av kartonger till mina föräldrar, fick snabbt inse att det ändå inte varit tillräckligt. På bara någon timme insåg jag att det krävdes minst ett besök på Ikea för att skaffa oss mer förvaringsutrymme framför allt till kläder och köksprylar. Ni som sett vårt lilla kök på Studentvägen anar inte hur mycket som rymdes där! Vi har packat upp och packat upp och packat upp sedan dess…..

 

Alla kartonger är fortfarande inte öppnade men vi har ändå hunnit med att ha en liten inflyttningsfest med 15 gäster i lördags. Trots att Erik bjudit in folk och sagt att vi inte skulle bjuda på mat så handlade vi matvaror för dryga tusenlappen och allt gick åt. Det var bland annat parmaskinka med melon, basilka och parmesan, baguetter med mozarella och tomat, kyckling och baconspett och små bröd med grönmögelost och päron. Maten gick som sagt åt men vi gick plus på vinet. Så alla som vill komma hit och dela en flaska vin med Erik är välkomna innan vårt stackars vinskåp bångnar alldeles….

 

I söndags rymde vi det stökiga köket och tog en långpromenad i den skogliknande parken som ligger precis nordöst om oss. Solen sken, fåglarna kvittrade och vitsipporna täckte marken i tusental. Det var jättefint och vi picknickade på de få godsaker som blivit kvar från kvällen innan.

 

Så, är detta allt jag hunnit med? Givetvis inte! Jag har även varit två gånger hos stadens registrationsmyndighet för att anmäla min ankomst men jag har ändå inte lyckats lämna in en komplett ansökan om uppehållstillstånd. Varje gång man kommer dit så saknas det något papper, nu väntar jag på en engelsk version av ett personbevis för att kunna visa på att jag är gift. Mitt vanliga svenska vigselbevis gäller nämligen inte här då Schweiz inte ser religiösa vigslar som lagliga. Jag har också varit runt halva Lausanne för att hitta rätt ställe att anmäla mig arbetslös på. Nu har jag slutligen hittat rätt men tro inte att Schweizare och deras byråkrati nöjer sig med de papper som jag fått med mig från Sverige (som ska gälla i Schweiz enligt en lag från 2002) utan jag måste fylla i en hög med papper här också. Irriterande!

 

Ytterligare utflykter har fört mig till Svenska Kyrkan i Lausanne (hjälp med vigselbevis, tider för mammagrupper), Universitetssjukhuset (hur anmäler sig man till mödravården), en privatklinik (del av mödravården) samt diverse mataffärer. När det gäller maten så saknar vi filen och ordentliga förpackningar av saker och ting. Schweizare tror tydligen inte på stormarkander à la Rätt Pris o dyl utan alla butiker är ganska små (och dyra men det visste jag ju). Fil finns ju förstås inte men det finns heller inga rejäla förpackningar med yoghurt (liter eller halvliter) utan bara små förpackningar à la Yoggi. Däremot finns det femtioelva varianter av mjölk så alla äter väl mjölk och flingor till frukost.

 

Det kommer säkerligen inte att hända lika mycket nytt framöver men jag ska försöka att skriva någorlunda regelbundet. För er som missade vår nya adress i Eriks brev förra veckan så är den:

 

Av. Louis-Vulliemin 30

1005 Lausanne, Schweiz

 

Tel (fr. Sv.):             0041 21 311 87 53

 

Ha det så bra!

Cilla