Back blogging part 5

Lausanne 030623,

 

Hej igen kära vänner!

Ursäkta dröjsmålet för detta brev. Sedan Cilla kom hit i början på april så har jag haft annat att göra än att skriva brev. Hänga upp gardiner, skruva upp skåp o hyllor med mera.

 

Vi var ju på blixtvisit i Sverige för några veckor sedan och jag hann träffa några av er, det var mycket trevligt. Tyvärr hade jag fortfarande min kurs att tänka på så jag var tvungen att skynda mig tillbaka för de två sista föreläsningarna.  Nu är den kursen över och jag kan ägna mig åt andra saker – vilket borde vara att forska, men jag börjar med lite brevskrivande i stället.

 

Här är det rekordväder, sedan den 4/6 har det varit runt 30 grader varmt om dagarna, igår sa en termometer i solen 38 grader (31 i skuggan). I torsdags och fredags var vi på grillfester vid sjöstranden och igår var vi vid en badstrand och njöt. Det känns tungt att sitta på jobbet sådan här dagar, men jag måste spara min semester till augusti då vi väntar barnet eftersom jag bara får två dagars pappaledighet. Även om det brukar vara tvärt om så är det nu nog så att Cilla har mer problem med värmen än jag.

 

Lausanne 030630,

Jag har en ny taktik för mitt ”veckobrev”, jag skriver lite varje måndag och så skickar jag iväg det när jag har fått ihop lagom mycket text.

 

(Varje brev måste ju på klassiskt svenskt maner tala om vädret 🙂

Vädret har fortsatt att vara extremt, det lovas ständigt regn, åska och kallare väder på väderleksrapporterna, men som mest har vi haft ett par timmar regn och åska på natten, då blev det riktigt kallt, ca 21 grader.

 

Angående vatten

Jag skrev någon gång tidigare om Schweizarnas konstiga vana att köpa vatten på flaska fast kranvattnet är fantastiskt gott. Det visade sig att Lausanne tar sitt kranvatten både från källvatten och från sjön när behovet är stort. Sjövattnet
är förståss klorerat och inte så gott, så smaken kan variera en del från vecka till vecka. Ibland är det riktigt gott och ibland smakar det som amerikanskt bassängvatten, så vatten på flaska kan vara bra att ha som komplement. Dessutom är det enkelt att hålla det kallt i kylskåpet, vilket är skönt när vädret är som det är.

Om banker

Nu har jag äntligen fått mitt betalkort från banken. Jag var tvungen att ha mitt B-tillstånd, vilket jag till slut fick, och ha satt in tre löner på kontot för att kunna få kortet. Och detta är ett vanligt bankkort utan kredit.

 

Men nu fick jag kortet, och då tänkte jag att äntligen behöver jag inte söka efter en speciell UBS bankomat för att kunna ta ut pengar (jag känner bara till 4 st i Lausanne), nu skulle jag kunna ta ut pengar från alla bankers bankomater. Jo, det kan jag faktiskt göra nu, men det visade sig att sådan uttag kostar 0,50 Chf (3 kr), om man inte har minst 10.000 Chf (drygt 60.000 kr) på sitt konto.  Varför man skulle vilja ha det när man inte får någon ränta på pengarna kan man undra över. Nåja jag kan i alla fall betala med kortet på COOP och Migros (matvaruaffärerna) och så vitt jag vet så tas ingen avgift ut för det.

 

Det är uppenbart att bankerna här är för lite rikare människor. När man som utlänning ska öppna ett konto måste man fylla i en enkät där man bland annat uppger om man har en högt uppsatt post inom hemlandets syrelse eller om man är nära släkt med personer som har högt uppsatta positioner i landets styrelse.

 

Barnomsorg

Barnomsorgen i Schweiz är inte riktigt lika generös som i Sverige, jag får två dagars pappa ledighet i samband med förlossningen. Tydligen har Schweizarna nyligen röstat nej till utökad föräldrapenning och föräldraledighet, bland annat med motiveringen att det skulle innebära att en massa utlänningar skulle komma hit och snylta på deras fina land. Synd för ensamstående Schweiziska mammor (och för oss snyltande utlänningar som är vana vid svensk föräldrapenning).

 

Kom och hälsa på

Ni är hjärtligt välkomna att komma och häls på oss här i Lausanne. Vi har ett ”gästrum” med två tältsängar så åtminstone två personer kan sova rätt bekvämt. Ni gjorde ett stort misstag i att inte planera in er juni-semester här i Lausanne. Bättre väder får man leta efter, men kanske har ni fortfarande chansen, det sägs att det brukar var sommarväder här ända fram till oktober.

 

Första veckorna i Augusti kommer vi nog att vara lite upptagna med att anpassa oss till ett liv med en nyfödd bäbis, men i juli och september är ni välkomna. Helgen i månadsskiftet augusti september är redan uppbokad av Marina och Lasse. Ove o Gunvor, Elsa o Nisse, och Toto har alla sagt att de är intresserad av att komma i september så det är dags att börja boka datum nu.

 

 

Lausanne 030707,

Tävlingen

Min lilla tävling i förra brevet om ursprunget till citatet “Sorry I wrote you such a long letter; I didn’t have time to write a short one.”- Var tydligen mycket populärare än min fösta tävling, det regnade genast in en massa svar:

Sent: den 22 mars 2003 22:32
From: Richard Carlsson
Samuel “Mark Twain” Clemens.

 

Sent: den 22 mars 2003 22:46
From: Per Mildner
Pascal?

 

Sent: den 22 mars 2003 23:24
From: Ulf Magnusson
Det där är jag ganska säker på att Pascal är

upphovsmakare till (eller åtminstånde en av dem)

 

Sent: den 23 mars 2003 14:21

From: Mikael Gustafsson

Jag gissar på Mark Twain.

 

Naturligtvis kollade jag på nätet för att inte

gissa dumt och där fanns påståenden att det

istället kom från Abe Lincoln samt någon

kinesisk gammal akademiker.

 

Sent: Sunday,23 March, 2003 18:16

From: Lenny Holmberger

Om jag inte tar misste så tror jag att det var allas

vår Mr Abe Lincoln som kläckte ditt citat…

 

Sent: den 24 mars 2003 17:36

From: Bertil Spolander

Angående citatet vet jag att Winston Churchill har

sagt något sådant men om det gällde brev är jag osäker.

 

Det är mitt officiella svar i den eventuella tävlingen!

 

Min far tror att det var Lord Chesterfield som skrev något liknande (”… a ten page letter, I didn’t have time to write a one page letter.”). Tyvärr har jag inte lyckats ta reda på vad det rätta svaret egentligen är, så jag förklarar Richard som vinnare eftersom hans svar kom först. Den som vill bestrida detta beslut får hitta en källtext som bevisar att det inte var Mark Twain som var föst med citatet 😉

Digitalkamera

Vi har nu köpt en digitalkamera och jag håller på och förbereder en lite webbsida med bilder från lägenheten, Lausanne och Schweiz, som jag hoppas ha klar till nästa måndag då jag skickar ett nytt lite kortare brev.
Det får bli allt för nu, ha det så bra, kram
Erik

 

This entry was posted in life, Uncategorized by happi. Bookmark the permalink.

About happi

I have been programming for fun since 1980, and for profit since 1989 when I started my first company. I have been working on native code compilation of Erlang, with the implementation of Scala, on virtual machines, and with internet scale online payment solutions. Currently I am writing a book on the Erlang Runtime System (ERTS).