Back blogging part 7

Lausanne 210703,

 

Hej Igen!

 

Nu börjar det dra ihop sig. Det är bara 15 dagar kvar till beräknad nedkomst. Som synes på den här bilden (http://stenmans.org/brev/bilder/Apartment/louisvulliemin0003%20(Small).JPG) så är skötbordet färdigbyggt och målat, en säng är på plats och ett lejon ligger och väntar… Skötbordet är den skrivbordsliknandekontraptionen längst till höger.

 

Apropå skötbordet. Sedan Cilla kom hit så har jag inte haft så många traumatiska kontakter med schweiziska myndigheter längre, hon som fransktalande har fått ta de flesta kontakterna. Men jag behöver faktiskt inte schweiziska myndigheter för att ställa till det för mig, det klarar jag så bra själv. Jag kom ju hem från vår sverigeresanästan en vecka före Cilla. Den helgen skulle jag bygga ett skötbord…

 

Den enda TV-kanalen som vi, på grund av dubbningen, har kunnat titta på, har varit BBC-Prime. På BBC-Prime visar de minst en DIY (Do It Yourself) show om dagen. Allt är jätte enkelt, köp några MDF skivor (Medium density fiber board), lite färg och sedan kan du bygga vilken möbel som helst på 10 minuter.

 

Sagt och gjort. Jag gjorde en liten ritning på rutat papper, räknade fram en kaplista som jag lämnade in till vår lokala DIY-butik. Allt gick enligt planerna, så den här lördagen när Cilla fortfarande var i Sverige, antagligen ute och solade på någon ö i Stockholms skärgård, var jag instängd i en 30-gradig lägenhet med 12 MDF-skivor en borrmaskin och lite färg.

 

Min ursprungsplan var att använda plugg i så stor utsträckning som möjligt. Jag hade köpt ett speciellt pluggset, med plugg, lim, en träborr, och små svarta markörer. Markörerna har en spets och man sätter in dem i borrhålen på ena sidan och sedan trycker man den andra skivan mot dem så man får små markeringar av var man ska borra. I teorin.

 

Ett par ord om golvet i vårat arbetsrum först. Vi bor i ett rätt gammalt hus som nyligen har renoverats. Det finns inga räta vinklar i hela huset. Hallen till exempel är 40 cm smalare längst in än vid ytterdörren. Och parkettgolvet i arbetsrummet är inte direkt plant, jag skulle snarare beskriva det som vågigt.

 

Med ett vågigt golv som grund måste man vara väldigt försiktig och noggrann när man mäter ut var pluggen ska sitta. Planen var att ha tre plugg i varje fog, på så sätt får man en väldigt stabil fog. Det hade varit en bra plan om den som utförde detta hade varit  väldigt försiktig och noggrann, så att alla tre pluggarna hade passat perfekt. Nu var det en dum plan. Med två plugg hade allt varit lugnt, två plugg passar alltid ihop även om en av dem inte sitter precis där den ska sitta. Med tre plugg som inte sitter perfekt kan man som mest få två att passa ihop samtidigt.

 

Borren som följde med pluggsettet var perfekt avpassad till pluggarna som följde med. När man hade satt in en plugg i ett plugghål så satt den där, för alltid.

 

Som tur är så går ju pluggar att såga av.

 

Skötbordet är till stor del konstruerat genom att försänkta skruvar är skruvade rätt genom skivorna. Varför använda träplugg när det finns metallskruv?

 

Tio minuter, och sju timmar senare var skötbordet i princip klart, bara dörrar och några hyllplan kvar. Ja, och så ett extra bakplan som jag var tvungen att köpa för att få lite mer stabilitet i konstruktionen. Dags att kalla det en dag.

 

På söndagen målade jag konstruktionen. Jag hade en färg som skulle blandas med lacknafta. Jag blandade färgen i en gammal glassburk. Färg blandat med lacknafta har en intressant konsistens och går inte att skölja bort med vatten.

 

Framåt sjutiden på söndagen hade jag med hjälp av Cillas nagellacksborttagningsmedel lyckats få handfatet, toaletten och badkaret rent från färg (och stora delar av skötbordet målat) så jag bestämde mig för att ta en paus och se på TV.

 

Innan jag gick och la mig tänkte jag att jag skulle måla lite till. Det var då jag lärde mig att lacknafta fräter sig igenom plastburkar. Färg blandat med lacknafta hade tagit sig igenom glassburken och spritt sig ut på tidningspappret som jag hade skyddat arbetsrumsgolvet med. Som tur var filtrerades färgen av pappret så det var bara lacknafta som kom igenom till parketten.

 

Det syns knappt att den är lite mer vågig på vissa ställen än andra.

 

Här är resultatet av mina strapatser:

http://stenmans.org/brev/bilder/nursery/

 

 

För övrigt kan jag berätta att vi nu har lärt oss betydelsen av knappen I/II som är gömd under en lucka på fjärkontrollen för TVn. Med den knappen kan man byta mellan språk I och språk II på de kanaler som sänder två språk. Många Schweiziska kanaler använder språk II till att sända originalversionen (engelska) när de sänder dubbade serier och filmer. Nu är vi inte begränsade till BBC-Prime längre. Inga fler DIY-program.

 

Ha det bra, kram

Erik

 

 

This entry was posted in DIY, life by happi. Bookmark the permalink.

About happi

I have been programming for fun since 1980, and for profit since 1989 when I started my first company. I have been working on native code compilation of Erlang, with the implementation of Scala, on virtual machines, and with internet scale online payment solutions. Currently I am writing a book on the Erlang Runtime System (ERTS).